I år försöker jag vara extra duktig på att ta till vara på allt jag kan.
Tänk ändå hur mycket frukt och bär som bara ruttnar bort i trädgårdar hos människor som inte hinner använda allt själva. Det är lätt hänt!
Såhär har jag gjort hittills:
Vildplommonen blev till plommonsaft, och den ena flaskan gav jag bort till min kompis.
Sen kom en bekant och rensade det sista på trädet när allt var på väg att falla till marken, och så blev det till plommonmarmelad hos honom. Kändes bra!
Sen mognade "finplommonen" (Reine Claude) och för första gången var där massor!
De gör sig bäst i magen så att säga ;-)
Men jag har gett bort till både grannar, kompisar och makens arbetskompisar. Ja, och kompisens arbetskompisar också kom jag på!
Lite av dem hamnar i frysen också, i väntan på paj eller puré till pyret i vinter :-).
Något som alltid bär mycket frukt är björnbären.
De är stora, taggfria och saftiga.
De här hamnar också antingen i frysen eller hos vänner. Och jag fortsätter skörda av dem ett tag till.
Första äpplesorten är nerplockad också. Detta är transparent blanche.
Skänker bort en del av dessa också. Det blir även lite äppelmos och äppelpajer, men jag hinner ju inte använda allt själv!
Såhär har det sett ut många gånger när jag har varit ute och skördat:
Det har blivit många omeletter i sommar med bönor, örter och annat gott.
Ja, bönor har jag skördat massor av!
Har trakasserat både grannen och vännerna med dem också.
De tjusiga spräckliga bönorna bär otroligt mycket, smakar gott och har ganska kort koktid. Mognar först också!
De har ett lika tjusigt namn: Dragon Langerie. Men de ser rätt dassiga ut efter kokning. Men det gör ju inget!
Men de verkar alltid sluta sin "karriär" med att få mjöldagg :-(.
Har man inte en trädgård att skörda från så kan man ju alltid bege sig ut i skogen!
Jag och far och pyret åkte på skogsrunda. Vårt mission var blåbär!
Kom hem med detta:
Ja, och 10 blåbär som hamnade direkt i magen...
Men vi gjorde en rejd till några dagar senare, på ett annat ställe. Och då gick det bättre!
Så nu har jag ännu mer lingon samt en stor skål med blåbär!
Blåbären används flitigt i filen just nu, sen hamnar resten i frysen.
Sådärja, lite skörde-dagbok från mig blev det idag.
Och kanske lite peppning till någon annan att ta tillvara på det naturen bjuder på!